Posted on Ostavite komentar

Najlekovitije su samonikle šumske biljke Magično bijle

 

Profesor Staniša Stojiljković iz Niša, koji već 25 godina istražuje čudesna svojstva bilja i pravi sopstvene recapture za mnoge bolesti, za Magično Bilje:

Sve više stručnjaka iz oblasti egzaktnih nauka veći deo svojih naučnih istraživanja posvećuje isceliteljskoj moci bilja, ne samo kroz edukaciju drugih, vec kroz pronalaženje moćnih receptura za preparate koji pomažu u otklanjanju mnogih bolesti. Svoja znanja i istraživanja zasnivaju na drevnoj tradiciji travarstva i vidarstva koja je sve do posledenjih decenija 20. veka imalo primat u lečenju i najtežih bolesti.

Jedan od entuzijasta i pionira u ovoj oblasti, koji je višedecenijskim istraživanjem došao do saznanja o biljkama isceliteljkama i napravio čitavu paletu moćnih preparata, zasnovanih na glini i ekstraktima trava je Staniša Stjiljković. Profesor je Tehnološkog fakulteta u Leskovcu a predaje i na katedri Ekologija organizma, u okviru Grupe za alternativnu medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bavi se separacionim procesima u živim sistemima, pogotovu savremenim postupcima, čišćenja-detoksikacije i oporavka organizma od aditiva i ostalih dodataka hrani, kao i kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima.
Autor je monografije “Separacioni sistemi “ i knjige “Moć gline”. Boravio je 1898. god. u okviru DAAD na studijskom usavršavanju u Darmstadtu na Institutu za termičke procese i procesnu tehniku. U Školi javnog zdravlja – Alternativna medicina II na Medicinskom fakultetu u Beogradu, u okviru predmeta Ekologija organizma, prezentovao je originalni postupak čišćenja i detoksikacije orgzanizma zasnovan pre svega na sirovinama našeg podneblja.
· Od kada ste počeli da se zanimate za lekovito bilje?
– Aktivne komponente aktivnog bilja zainteresovale su me jos pre 25 godina, kada sam u okviru magistarskog rada izučavao fenomen ekstrakcije. Pravilo je da se polarne supstance rastvaraju u polarnim, a nepolarne u nepolarnim rastvaračima, ili uprošćeno rečeno, slično se rastvara u sličnome. Od tada sam se posvetio posebno moćima biljaka našeg podneblja, koje je prebogato lekovitim biljnim sirovinama u koje spada pre svega balkanski lepotan – divlji kesten. Toj, veoma malo izučenoj biljci, u prvom redu mogućnostima upotrebe njenog cveta, lista, semena i korena u tradicionalnoj medicini, jednoj od onih koje daju pečat našoj zemlji, posvetio sam svoj magistarski rad. Mnogi lekoviti preparati za tretman proširenih vena i hemoroida sadrže ekstrakte divljeg kestena.
· Koje biljke, prema vašem mišljenju, sadrže najveću koncentraciju lekovitih supstanci?
– Samoniklo šumsko bilje, koje raste van urbanih sredina (zbog dioksina-toksičnog proizvoda sagorevanja goriva i plastičnih masa) poput šipurka, drena, trnjine, maslačka, šumske maline i kupine, pripada po meni vrhu piramide lekovitog bilja.
· U čemu je tajna isceliteljske moći bilja?

PROUČAVANJA TRAJU I DALJE

– Terapeutska efektivnost lekovitih preparata od biljaka uslovljena je postojanjem velikog i dovoljno složenog kompleksa biološki aktivnih materija – hemijskih jedinjenja, koja utiču na organizam čoveka i životinja. Kod lekovitih biljaka identifikovani su i ispitani alkaloidi, glikozidi, polisaharidi, eterična ulja, organske kiseline, biljni hormone, mineralne soli, tanini, smole i dr. Hemijski sastav mnogih biljaka nije još uvek dovoljno proučen, podaci o njihovom sastavu stalno se i neprekidno dopunjuju. Mnogi lekoviti oblici, a naročiti galenski preparati, sadrže jednu ili nekoliko materija istovremeno. Količina biološko aktivnih materija u biljci, zavisi od njene vrste, uslova rašćenja i uspevanja, ubiranja (berbe) načina sušenja itd. Pri korišćenju lekovitih biljaka jednih ili drugih bolesti važno je znati rastvorljivost biološki aktvnih materija u takvim rastvaračima kao sto su hladna i topla voda, razblaženi špiritus, koji imaju široku upotrebu (primenu u pripremi ekstrakata), odvara (ukuvanog soka), tinkture, sokova i dr. Umešnost rastvaranja pomaže lekaru da pravilno odabere lekoviti oblik bilo koje biljke.
· Kako je najceloshodnije konzumirati preparate od trava?
– Najbolji oblik primene lekovitog bilja je sa odogvarajućim “nosačima” čajne mešavine. Lično sam, na osnovu tradicionalnih beloruskih i sirijskih receptura ekstrakcije lekovitog bilja, razvio postupke ekstrakcije lekovitog bilja u hladnoceđenom ulju, koje je stabilizovano glinom i zeolitom. Dakle kombinacijom aktivnih komponenata bilja i odgovarajućih minerala, dobijen je prozvod sa znatno efikasnijim dejstavom. Poznato je da se proizvodi na bazi bilja koriste u aromaterapiji, masaži, detoksikaciji organizma i drugim oblastima alternativne medicine.
· U kome pravcu su usmerena vasa istaživanja?
– Predmet mojih istaživanja su, pre svega, aktivne komponente lekovitog bilja, njihova stabilnost i sinergistički efekat u odogvarajućem preparatu. Posebno me interesuje sušenje bilja, i odnos vlage u ovom materijalu. Primera radi, ako želimo da ekstrahujemo iz apte ili burjana prirodne boje tzv.antocijane, a ne želimo da one sadrže aromatične (neprijatne) mirise, najpre pristupamo ekstrakciji mirisnih komponenti a zatim ekstrakciji bojenih komponenti različitim rastvaračima. Tako mnoge tradicionalne recapture kao ekstragent (sredstvo kojim se izvlače aktivne komponente biljaka) koriste rakiju, belo ili crno vino, vodu, čist medicinski benzin, ili slane rastvore vode.

LEKOVITOST GLINE

· Postoji li nešto od svega toga sta Vas je najviše okupiralo?
– Pošto se bavim i istraživanjima lekovitih sastojaka gline, dosta sam vremena utrošio u rad na pronalasku proizvoda na bazi gline sa ekstraktima lekovotig bilja tako je nastala biomaska za tretman lica protiv akni i bubuljica, glina za vene i hemoroide, glina za reumu, celulit i druga stanja organizma. Posebno sam razradio ekstrakciju aktivnih komponenata biljnih sirovina u hladnoceđenom ulju. Na bazi ovih istraživanja nastao je uljni ekstrakt za detoksikaciju organizma, ulje za nokte i zanoktice, ulje za masažu tela, ulje za erotsku masažu i ulje za žvakanje. Stalno se rukovodim idejom da bilje treba preraditi u što manje ciklusa, i sa što manje agresivnih rastavrača.
· Zašto baš, glina?
– Glina je korišćena kao model vezivanja vlage, kako u biljnom tako i u životnjiskom tkuvu. Pored svojstva vezivanja vlage, glina sa vodom gradi gelove koji imaju memorijske funkcije prenosa informacija, pre svega u živim sistemima. U cilju izučavanja karaktera vezivanja vlage za različite supstance, rukovodio sam projektom “Dobijanje bentonita iz zemlje uma” (Projekat strateških nauka br. 203 pp br. 5 kordinator VINČA za period 1994-1997 ). Ovaj projekat je imao za cilj da, otkrivajući svojstva gline izučimo kinetiku sušenja i ekstrakcije lekovitih biljinih sirovina. Glina je kao bazna sirovina, korišćena za izradu modela tela iz koga će se uklanjati vlaga ili izvlačiti neka aktvina supstanca.
· Autor ste i knjige “Moć gline” …
– Napisao sam sa željom da tradicionlane vrednosti ranijih civilizacija povežem sa savremenom naukom, pre svega oblašću kojom se trenutno bavim, energetskim transformacijama u živim sistemima. Savremena ishrana i okruženje u kome boravimo obiliju tekovinama savremenog društva, to su dodaci hrani, aditivi, zatim pesticide, izduvni gasovi, elektricni uređaji preterana upotreba peciva, preterena upotreba farmaceutskih lekova, aromatičnih slatkiša, mesa i masnoća. Da bi organizam mogao da odoli savremenoj ishrani, njemu su sve potrebniji minerali, koji sa jedne strane održavaju enzimski sistem, a s druge strane omogućavaju izbacivanje otrova iz organizma. Glina o kojoj govorimo je zapravo spoj majke prirode naorganskih minerala i organskih algi dijatomeja i ostataka praistorijskih životinja. Kao takva, ona u savremenom svetu predstavlja najčešće korišćeno sredstavo za detoksikaciju organizma.

SKRIVENA TOKSIKACIJA ORGANIZMA

– Veoma interesantan izveštaj u magazine Diskaveri o geofagima: “dok mnogi ljudi jedu više biljne hrane nego mesa nije iznenađenje da su geofagi široko rasprostranjeni sredinama na svim kontinentima sa dokumentima koji datiraju još iz rimskog perioda. U takvim društvima, trudnice i dojilje su uobičajeno konzumirale 35gr gline dnevno, a nekad čak i više.”
· Kako, po vašem mišljenju, nastaju teška oboljenja?
– Teške bolesti nastaju najčešće zbog visegodišnje skrivene toksikacije, zatrovanosti organizma. Najnovija istraživanja potvrđuju da se sveži sokovi korena nekih biljaka, kao koprive, maslačka, burjana, kupine, krušine i dr. sve više koriste preventivno kao hrana za bolesnike od, za sada teško izlečivih bolesti. Sveži sokovi pripadaju alkalotvornim namirnicama. Pored toga, oni sadrže potreban kiseonik, što je veoma važno za tretman najtežih bolesti. Posebno treba istaći sveže klice nekih vrsta žitarica i lekovitog bilja, kao i sveže sokove njihovih zelenih izdanaka.
· Da li i sa kim razmenjujete svoja iskustva o biljkama?
– Višegodišnji period izolacije prekinuo je mnoge institucionalne veze i presekao ondašnje kontakte sa nekim institucijama. Kontakti se najčešće ostvaruju lično, ili preko kolega koji imaju istu sferu interesovanja. Tako na primer, sarađujem sa švajcarskom firmom MTI Ultrasonic, na polju razvoja tehnologije sa primenom ultrazvuka.
· Šta mislite o proizvodima na bazi bilja koji su preplavili naše apoteke?
– Poplava biljnih preparata je sasvim normalan odgovor na višedecenijsko potiskivanje alternativnih metoda lečenja na našim prostorima. Samo se edukacijom nacije može sprečiti zloupotreba nekih agresivnih reklama i savremenih multilevel sistema prodaje, o kojima nemam pozitivno mišljenje, jer smatram da su komercijalna zamka sa malim ili gotovo nikakvim efektom po zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *