Posted on Ostavite komentar

Politika – Uticaj aditiva na zdravlje

Neke vrste prehrambenih aditiva s razlogom se dovode u vezu sa zdravstvenim rizicima, posebno kod osetljivih osoba (sa oslabljenim imunološkim sistemom), dece i bolesnika. Zato je vrlo važno da potrošači imaju potpun uvid u sirovinski sastav proizvoda

Da bismo znali šta unosimo u organizam, potrebno je obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda jer svaki artikal u originalnom pakovanju, shodno zakonskim propisima, mora imati ispisan sastav proizvoda uključujući i aditive označene E-brojem. Da bi u organizam uneli što je moguće manje aditiva potrebno je hranu bazirati na svežim neprerađenim namirnicama, ali treba voditi računa o potrebnom dnevnom unosu belančevina, masti i ugljenih hidrata, kako bi se osigurale dnevne potrebe organizma za neophodnim nutritijentima, kaže za „Potrošač” prof. dr Staniša Stojiljković, šef katedre za hemijsko-inženjerske nauke Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i predavač u Školi javnog zdravlja Medicinskog fakulteta u Beogradu.

On objašnjava da je zdrav organizam, sa uravnoteženim sistemom disanja, prerade hrane, transporta krvi i drugih tečnosti, hormonskim i mentalnim sklopom spremniji na sopstveno samočišćenje, od organizma kod koga nastaju zastoji u pomenutim sistemima. Zato ne treba izbegavati po svaku cenu proizvode sa E oznakama, već treba voditi računa o njihovoj količini koju unosimo.

– Aditiva ima u svim proizvodima hrane, kozmetike, farmacije, industrije pića, obuće, odeće, kao i u ostalim proizvodima u okruženju. Mnoge od njih kao tetrametil olovo bromid unosimo iz produkata sagorevanja takozvanog olovnog benzina. Isparenja laminata, zidova od emulzija, boja i lakova, produkata cigareta, veštačkih osveživača prostora, pogotovu automobila, kozmetičkih mirisa, šampona, pomada, pasti i te kako utiču na blokiranje procesa u organizmu – dodaje prof. dr Staniša Stojiljković.

Ako pojedemo kocku šećera i popijemo čašu vode zadovoljićemo potrebu za slatkim. Međutim, ako pojedemo neki slatkiš sa veštačkom aromom etilvanilinom ili nekim drugim takozvanim veštačkim mirisom pavlake, nećemo zadovoljiti organizam, jer će naši neurotransmiteri biti zavarani i mi ćemo osećati potrebu za većom količinom slatkiša sa veštačkom aromom, kaže prof. Stojiljković.

Slično je i sa slanim grickalicama koje sadrže mononatrijum glutaminat E-621. On je veštački pojačivač ukusa i najčešće se dodaje začinima sa povrćem, slanim grickalicama koje dajemo maloj deci.

– On veoma brzo preko sluzokože usta ulazi u krvni sistem i izaziva neželjene posledice. To je najčešće oticanje krajnika – ulaznog limfnog sistema. Pored toga velika količina slanih grickalica sa mononatrijum glutaminatom remeti rad jetre i bilarnog sistema dece, što rezultuje padom imuniteta i čestim infekcijama respirativnog sistema – objašnjava naš sagovornik.

Aditivi koji se upotrebljavaju u industrijskoj proizvodnji hrane su materije koje se uobičajeno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane. Te materije su određenog hemijskog sastava i hrani se dodaju u toku proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja.

Aditivi doprinose ujednačenom kvalitetu proizvoda, ponudu namirnica čine nezavisnom od godišnjeg doba, omogućuju proizvodnju jeftinije hrane i njeno skladištenje. Sredstva za konzervisanje, na primer, sprečavaju ili usporavaju razmnožavanje mikroorganizama koji mogu uzrokovati kvarenje hrane.

Međutim, neke vrste prehrambenih aditiva s razlogom se dovode u vezu sa zdravstvenim rizicima, posebno kod osetljivih osoba (sa oslabljenim imunološkim sistemom), dece i bolesnika. Zato je vrlo važno da potrošači imaju potpun uvid u sirovinski sastav proizvoda, uključujući i sve vrste aditiva. Nažalost, još nedostaje potpuna informacija o aditivima i njihovom uticaju na zdravlje ljudi.

Bolji uvid u sastav

Aditivi u hrani menjaju izgled namirnice (boju), menjaju ukus (pojačivači ukusa, arome), povećavaju zapreminu proizvoda (sredstva za narastanje u hlebu) i dr.

EU norme zahtevaju da se većina aditiva koja se koristi za pripremanje prehrambenih proizvoda jasno označi u listi sastojaka, bilo po imenu ili E-broju. Ovo omogućuje potrošačima bolji uvid u ono što kupuju i veću mogućnost izbora. Svaki aditiv kome je dodeljen E-broj praktično ima sertifikat da je prošao sigurnosni test i da je odobren u EU.

Ko i kako reguliše upotrebu prehrambenih aditiva?

Upotreba aditiva regulisana je Pravilnikom o prehrambenim aditivima, koji mora biti usklađivan s propisima Evropske unije. Pravilnik sadrži popis dopuštenih aditiva (liste prehrambenih aditiva), na kojem se nalaze mnogi koji su sastavni deo neprerađenih prirodnih namirnica (npr. karoteni, limunska kiselina ili pektin), ali i materije kojih nema u prirodi, poput azo-boje ili sredstava za zaslađivanje, npr. aspartam (E951) i ciklaminska kiselina (E952).

Pravilnikom su određene i grupe i vrste namirnica kojima je dozvoljeno dodavati aditive, i uslovi pod kojima se aditivi i njihove mešavine mogu dodavati hrani (npr. aditivi moraju biti na listama Pravilnika, njihova upotreba mora biti tehnološki opravdana, a dodate količine u propisanim granicama. Ako količina aditiva nije propisana, važi načelo poštovanja dobre proizvođačke prakse (DPP).

Aditivi i njihove mešavine navedeni u listama Pravilnika moraju u pogledu zdravstvene ispravnosti zadovoljavati propise Evropske unije, a ako nisu usklađeni s tim propisima onda se uređuju prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije i Organizacije za poljoprivredu i ishranu – Codex Alimentarius Commission WHO/FAO ili Evropske farmakopeje.

Iz Centra za eliminaciju alergija

Kritični proizvodi bez pakovanja

Široka upotreba veštačkih dodataka hrani sve više kod građana izaziva različite zdravstvene probleme, kaže za „Politiku” dr Tatjana Pužić iz Centra za eliminaciju alergija u Beogradu. Prema njenim rečima, najkritičnije su namirnice koje nisu upakovane i nemaju deklaraciju zbog čega je nemoguće utvrditi da li su u njih dodati aditivi i u kojoj količini.

– Različite su tegobe zbog kojih se pacijenti javljaju. U našem centru specijalnim metodama (testnim ampulama) utvrđujemo na koje hemikalije pacijenti reaguju. Mogu to biti konzervansi, kiseline, emulgatori, antioksidansi… i mi im tačno naglasimo šta je to što kod njih stvara probleme i u kojim proizvodima se ti veštački dodaci nalaze.

Kako kaže dr Pužić, najviše problema prave zgušnjivači u pekarskoj industriji. Ima ih u hlebu i pecivu i ne znamo više da li postoje pekare koje ih ne upotrebljavaju. To je i razlog što je, recimo, krofna koju spremite kod kuće sveža samo tog dana, dok ona koju kupite može da se jede tri dana jer se dodaju velike količine aditiva – objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim saznanjima, u beogradskoj opštini Zemun, postoji pekara na čijim vratima je istaknuto obaveštenje da se u proizvodnji njihovih peciva koristi dosta različitih vrsta aditiva. Obaveštenje bukvalno glasi „XXL aditivi“, a pekara se na ovakav korak odlučila jer su se kupci žalili.

Ovakvi veštački dodaci, prema rečima dr Pužić, neće izazvati trenutan, akutan problem, nego hronične tegobe na duže staze. Ona savetuje kupce da čitaju deklaracije i obrate pažnju na proizvode kojima se dodaju veštačke boje kojih, inače, ima u piću, hrani, lekovima, sirupima za decu i kozmetici.

– Pri biranju mleka i mlečnih proizvoda najbolje je izabrati proizvođače koji imaju sve standarde i zatvoren proces proizvodnje. Tako na tržištu postoje proizvodi na kojima je crvenim slovima istaknuto da su „bez glutena“, a na drugima tog obaveštenja nema. Dakle, trebalo bi biti obazriv i čitati deklaracije – kaže dr Pužić.

Ivana Albunović – Jelica Antelj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *